Anatomie en Klachten

De anatomie

Klik op de foto voor bewegende beelden

De enkel is een complex gewricht, bestaande uit het "ware" enkelgewricht (of bovenste spronggewricht) en het subtalaire gewricht (of onderste spronggewricht). Het ware enkelgewricht wordt gevormd door 3 botten: tibia of scheenbeen, fibula of kuitbeen en talus of sprongbeen.
Een gezond enkelgewricht maakt bewegingen in verschillende richtingen mogelijk. Zo kan de voet 20° omhoog bewegen en 30° naar beneden. Ter hoogte van het onderste spronggewricht kan de voet 30° naar binnen draaien en 20° naar buiten.

Enkelslijtage

Bij een gezond gewricht zijn de gewrichtsoppervlakken bekleed met een gladde kraakbeenlaag, die samen met de smeervloeistof zorgt voor het soepel bewegen van de enkel. Door een verlies van kraakbeen ontstaat bot-op-botcontact wat aanleiding geeft tot pijn en zwelling van het gewricht met een verminderde beweeglijkheid van de enkel. Er zijn verschillende oorzaken voor dit kraakbeenverlies:

 • Arthrose

  Arthrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd, maar van puur mechanische slijtage zoals men bij machineonderdelen ziet is geen sprake; zowel bot als kraakbeen zijn levende weefsels met cellen die actief betrokken blijven bij het functioneren van het weefsel…

 • RA : Reumatoide Arthritis

  Reumatoïde artritis of R.A. is een ontsteking van het synovium (= slijmvlies) in gewrichten, die bij 1 à 2% van de bevolking voorkomt. .Het is een auto-immuun ziekte, dwz dat het afweersysteem van het lichaam zich richt tegen eigen weefsels…

 • PTA: Posttraumatische Arthrose

  Het woord zegt het al: dit is Arthrose als gevolg van een vroeger doorgemaakt letsel zoals een botbreuk of een bandletsel. Het kraakbeen kan zelf beschadigd raken, maar de Arthrose kan ook onstaan doordat de stand van de botdelen en/of de beweging gewijzigd is …

Klachten

Pijnklachten van het enkelgewricht ontstaan doorgaans door slijtage (arthrose) van het enkelgewricht. Deze arthrose kan het gevolg zijn van reumatische gewrichtsontstekingen.maar kan ook mechanische oorzaken hebben. Arthrose komt ook voor bij vroeger doorgemaakte enkelfracturen, vooral als het fractuur in een afwijkende stand is geheeld. Verder kan er Arthrose ontstaan na veelvuldig ‘zwikken’ van de enkel waardoor de enkelbanden door onvoldoende werking overrekt zijn (chronische enkelbandinsufficiëntie). Gewoonlijk worden deze pijnklachten eerst conservatief behandeld. Dat wil zeggen met behulp van pijnstillers en een steunzool/aangepaste schoenen of injecties.

Klachten die kunnen passen bij arthrose zijn:

 • Pijn bij beweging
 • Pijn bij het starten van beweging
 • Pijn in rust
 • Pijn ’s nachts
 • Zwelling van de enkel
 • Bewegingsbeperking
 • Standsverandering

Diagnose

De diagnose is meestal niet moeilijk te stellen: De klachten, de voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek kunnen de diagnose al aangeven en een gewone Röntgenfoto kan dan deze diagnose al bevestigen. Een MRI-scan, waarop niet alleen de botten maar ook de “weke delen” (kapsel, banden) te zien zijn , is bij de enkel meestal niet nodig . Een CT scan (Computer Tomografie) is soms nodig om de andere gewrichten in de voet, zoals het onderste spronggewricht te beoordelen of om bijvoorbeeld botverlies te beoordelen.

Op de 1ste twee röntgenfoto's ziet u een gezonde enkel: tussen de botdelen is de gewrichtsspleet goed te zien. dat betekent dat er voldoende krakbeen zit (kraakbeen laat de röntgenstralen door) . Op de volgende twee foto's ziet u dat de gewrichtsspleet is versmalt: het kraakbeen is aangetast.

Meer informatie

Als u als patiënt meer informatie wilt, of als u denkt dat uw probleem opgelost kan worden met een van de hier voorgestelde behandelingen, dan kunt u via deze site een consult aanvragen bij Dr. D. Haverkamp of Dr. D.Hoornenborg in de Xpert Clinic te Amsterdam. Wij streven ernaar om u binnen enkele dagen op de polikliniek te mogen verwelkomen. Ook kunt u bij ons terecht indien de wachttijd voor uw ingreep elders te lang is. Binnen de Xpert Clinic streven we ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De wachttijd voor een poliklinische afspraak is kort.