Arthrodese na prothese

Opties

Er zal altijd eerst gekeken worden of de klachten niet-chirurgisch behandeld kunnen worden

Arthrodese na prothese

De levensduur van een enkelprothese is helaas niet oneindig, op den duur laat een groot deel van de protheses los en dit gaat vaak gepaard met botverlies. In het geval van een gefaalde prothese is vaak het vastzetten van de enkel de enige oplossing. Lang niet altijd kan de prothese vervangen worden door een nieuwe, dit heeft te maken met de hoeveelheid botverlies die is opgetreden

Wat gebeurt er bij een arthrodese?

Tijdens de operatie wordt de enkelpothese verwijderd. Het ontstane defect wordt opgevuld met uw eigen bot wat uit de bekkenkam wordt gehaald, , eventueel kan ook donorbot gebruikt worden, De botuiteinden worden in hun meest functionele stand gezet. De botuiteinden groeien tenslotte aan elkaar. Dit duurt vaak veel langer dan na een gewone arthrodese omdat er een groot botdefect was wat door het lichaam gevuld moet worden met nieuw bot. Het niet in eerste instantie genezen van de arthrodese komt dan ook vaker voor dan bij een gewone arthrodese.

Operatietechniek

Er wordt meestal gebruik gemaakt van het oude litteken van de enkelprothese. De prothese wordt verwijderd en het defect wordt opgevuld met botspanen uit de bekkenkam, waardoor er een maximaal contact is tussen beide botoppervlakten terwijl er een neutrale stand in de voet gecrëeerd wordt. Vervolgens wordt er een speciale plaat met schroeven aan de voorzijde geplaatst en hiermee alles goed gefixeerd nadat de enkel in de optimale stand is geplaatst.

Nabehandeling

Het herstel na een arthrodese bij een gefaalde enkelprothese duurt vaak langer dan bij de standaard arthrodeses
De standaard nabehandeling is 6 weken onbelast gips, gevolgd door 6 weken loopgips, veelal nog aangevuld met 6-12 weken een walker.
Na de gipsperiode begint de echte revalidatie.


Meer informatie

Als u als patiënt meer informatie wilt, of als u denkt dat uw probleem opgelost kan worden met een van de hier voorgestelde behandelingen, dan kunt u via deze site een consult aanvragen bij Dr. D. Haverkamp of Dr. D.Hoornenborg in de Xpert Clinic te Amsterdam. Wij streven ernaar om u binnen enkele dagen op de polikliniek te mogen verwelkomen. Ook kunt u bij ons terecht indien de wachttijd voor uw ingreep elders te lang is. Binnen de Xpert Clinic streven we ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De wachttijd voor een poliklinische afspraak is kort.