Arthrodese

Opties

Er zal altijd eerst gekeken worden of de klachten niet-chirurgisch behandeld kunnen worden

Arthrodese ( vastzetten van het gewricht)

Een arthrodese is het operatief vastzetten van een gewricht. Als deze ingreep wordt geadviseerd reageren patiënt en omgeving dikwijls afwijzend.
Tegen het vastzetten van een gewricht bestaat weerstand.
Na de eerste schrik komt de onzekerheid over wat het betekent om een vastgezet gewricht te hebben. U denkt misschien invalide te worden. Dat is niet juist. Door een arthrodese wordt de pijn weggenomen en kunt u voet/been beter gebruiken. Het gewricht bewoog immers al niet goed meer en was ook nog pijnlijk bij gebruik.

Wat gebeurt er bij een arthrodese?

Tijdens de operatie worden de beschadigde gewrichtsvlakken (het resterende kraakbeen) weggenomen en worden de botuiteinden in hun meest functionele stand gezet. De botuiteinden groeien tenslotte aan elkaar. Dit kan niet in alle gevallen door middel van een kijkoperatie, bijvoorbeeld bij extreme standsafwijkingen of fors botverlies. In dat geval is een open techniek nodig.

Open Arthrodese

Er wordt een snede aan de buitenzijde en binnenzijde van de enkel gemaakt. Aan de zijde van het scheenbeen en sprongbeen worden twee zaagsnedes gemaakt waardoor er een maximaal contact is tussen beide botoppervlakten terwijl er een neutrale stand in de voet gecrëeerd wordt. Vervolgens worden er twee schroeven over het voormalige enkelgewricht geplaatst en hiermee alles goed gefixeerd nadat de enkel in de optimale stand is geplaatst. Het herstel na een open arthrodese duurt vaak wat langer dan na een arthrodese middels kijkoperatie. De standaard nabehandeling is 6 weken onbelast gips, gevolgd door 6 weken loopgips. Na de gipsperiode begint de echte revalidatie.

Arthroscopische arthrodese

Als er niet een te grote standsafwijking is of een te fors botverlies kan de arthrodese ook uitgevoerd worden door middel van een kijkoperatie . Bij een kijkpperatie kan als dat nodig mocht zijn het ware enkelgewricht (het bovenste enkelgewricht) maar ook het onderste enkelgewricht vast gezet worden
Het herstel na een arthrodese via een kijkoperatie gaat vaak wat sneller dan na een open arthrodese. De standaard nabehandeling is 4 weken onbelast gips, gevolgd door 6 weken loopgips.


Meer informatie

Als u als patiënt meer informatie wilt, of als u denkt dat uw probleem opgelost kan worden met een van de hier voorgestelde behandelingen, dan kunt u via deze site een consult aanvragen bij Dr. D. Haverkamp of Dr. D.Hoornenborg in de Xpert Clinic te Amsterdam. Wij streven ernaar om u binnen enkele dagen op de polikliniek te mogen verwelkomen. Ook kunt u bij ons terecht indien de wachttijd voor uw ingreep elders te lang is. Binnen de Xpert Clinic streven we ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De wachttijd voor een poliklinische afspraak is kort.