Arthroscopie

Opties

Er zal altijd eerst gekeken worden of de klachten niet-chirurgisch behandeld kunnen worden

Arthroscopie

Arthroscopie betekent letterlijk “in het gewricht kijken”, vandaar ook dat we in het algemeen over een kijkoperatie spreken. De term kijkoperatie kan wat verwarrend werken, er wordt namelijk meer gedaan dan alleen kijken, er wordt ook iets gedaan om het probleem te verhelpen.

Niet alleen kijken

In de voet en enkel zijn er verscheidene aandoeningen die middels een kijkoperatie verholpen kunnen worden, voor veel van deze aandoeningen is er ook een optie om een “open” procedure uit te voeren, maar meestal is een kijkoperatie een elegantere oplossing met een sneller herstel, alhoewel de ingreep zelf vaak technisch moeilijker is. In een vroeg stadium van de arthrose kan schoonmaken van het gewricht , wat een relatief kleine ingreep is, verlichting geven. Met kleine speciale apparatuur kan het afwijkende kraakbeen en eventuele benige uitsteeksels in en rondom het gewricht verwijderd worden. (op de röntgenfoto een los botfragment dat pijn veroorzaakte en dat arthroscopisch verwijderd werd)

Anterieure Enkelarthroscopie

Anterieur betekent letterlijk van voren, middels een kijkoperatie aan de voorzijde van de enkel kunnen aandoening als een voetballersenkel, kraakbeendefecten, losse fragmenten in de enkel, slijmvliesafwijkingen en beginnende slijtage behandeld worden.
U ligt op uw rug, met de hak op de rand van de tafel. De orthopeed staat aan het voeteneinde. Er komt een band om bovenbeen om tijdelijke bloedleegte van het been te verkrijgen. Aan de voorzijde van de enkel worden twee kleine steekincisies gemaakt. Eerst wordt het hele gewricht nagekeken, waarbij goed de kwaliteit van het kraakbeen wordt bekeken. Bij een impingement (inklemming) wordt het teveel aan bot met een shaver weggehaald. De enkel wordt tijdens de kijkoperatie bewogen om te zien of er voldoende ruimte is ontstaan.
Bij een kraakbeendefect wordt dit opgezocht, de losse kraakbeen randen worden weggehaald totdat er mooie stabiele randen overblijven. Het ontstane defect wordt schoongemaakt en de bodem wordt opgeruwd. Vervolgens wordt met een kleine priem, een chondropick, kleine gaatjes in de bodem gemaakt om groeifactoren vrij te maken die het defect moeten opvullen.

Posterieure Enkelarthroscopie

Posterieur betekent van achteren, met een kijkoperatie aan de achterzijde van de enkel kunnen verschillende afwijkingen behandeld worden zoals: balletdansers enkel, achillespees problemen, kraakbeen defecten, impingment, losse fragmenten en slijmvliesafwijkingen.
U ligt op uw buik, met de enkel op de rand van de tafel. De orthopeed staat aan het voeteneinde. Er komt een band om bovenbeen om tijdelijke bloedleegte van het been te verkrijgen. Aan de achterzijde van de enkel, net naast de achillespees worden twee kleine steekincisies gemaakt.
Eerst wordt de buigpees van de grote teen opgezocht en vrijgemaakt. Vervolgens wordt het enkelgewricht en het onderste spronggewricht goed bekeken. Bij een impingement wordt het teveel aan bot met een shaver of kleine beitel weggehaald. De enkel wordt tijdens de kijkoperatie bewogen om te zien of er voldoende ruimte is ontstaan.
Bij een kraakbeendefect wordt dit opgezocht, de losse kraakbeen randen worden weggehaald totdat er mooie stabiele randen overblijven. Het ontstane defect wordt schoongemaakt en de bodem wordt opgeruwd. Vervolgens wordt met een kleine priem, een chondropick, kleine gaatjes in de bodem gemaakt om groeifactoren vrij te maken die het defect moeten opvullen.


Meer informatie

Als u als patiënt meer informatie wilt, of als u denkt dat uw probleem opgelost kan worden met een van de hier voorgestelde behandelingen, dan kunt u via deze site een consult aanvragen bij Dr. D. Haverkamp of Dr. D.Hoornenborg in de Xpert Clinic te Amsterdam. Wij streven ernaar om u binnen enkele dagen op de polikliniek te mogen verwelkomen. Ook kunt u bij ons terecht indien de wachttijd voor uw ingreep elders te lang is. Binnen de Xpert Clinic streven we ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De wachttijd voor een poliklinische afspraak is kort.