Arthrose


Arthrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en dunner en zachter wordt. Dit proces kan in alle gewrichten optreden maar er zijn gewrichten waarin het vaker voorkomt zoals heup, knie, nek, duim, grote teen en enkel .
De aandoening komt veel voor, ongeveer één op de 20 Nederlanders heeft arthrose. In de volksmond wordt arthrose wel gewrichtsslijtage genoemd en dat zou de indruk kunnen wekken dat er niets meer aan te doen is, maar er is wel degelijk iets aan te doen.
Op zich is het normaal dat met het toenemen van de leeftijd kraakbeen in een gewricht van dikte en samenstelling verandert. Bij arthrose echter treedt vroegtijdig een overmatige slijtage op van het kraakbeen. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig en/of het kraakbeen verdwijnt helemaal.
Wanneer de kraakbeenlaag dunner wordt of verdwijnt, bewegen de botuiteinden in een gewricht niet meer soepel langs en over elkaar. Er is toenemende wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Ook kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan op het bot (osteofyten) Er kan zich vocht ophopen in het gewricht en de omliggende weefsels – vandaar de zwelling. Zowel de pijn als de zwelling maken bewegen moeilijk.

Risicofactoren

Hoewel arthrose met name op hogere leeftijd voorkomt, is het niet zo dat arthrose veroorzaakt wordt door ouderdom. Soms komt arthrose al bij 30-35 jarigen voor, en er zijn oude mensen zonder arthrose. Wel is er een aantal risicofactoren bekend:

 • Geslacht (bij vrouwen komt arthrose vaker voor dan bij mannen)
 • Erfelijkheid
 • Overgewicht
 • Zware belasting van gewrichten (door werk of sport)
 • Roken(!)
 • Posttraumatisch (na een breuk of meerdere verstuikingen
 • Instabilitei van de enkel
 • Reuma

Arthrose: wat gebeurt er

  • Op de 1ste tekening ziet u een zgn. synoviaal gewricht. Bijna alle gewrichten in ons lichaam zijn van dit type.
  • Het gewricht bestaat uit twee botten. Daar waar ze over elkaar bewegen zijn de botten voorzien van kraakbeen. Dat is een glad, schokdempend materiaal waarin geen gevoelszenuwen zitten
  • Op de 2de tekening ziet u hoe bij arthrose overmatige slijtage van het kraakbeen optreedt. Het gladde oppervlak wordt dun, brokkelig en/of het kraakbeen verdwijnt helemaal.
  • Er kunnen extra botdeeltjes ontstaat: de zgn osteofyten
  • De synovia raakt ontstoken en er treedt zwelling van het gewricht op
  • Het gewricht wordt pijnlijk en kan minder goed bewegen

Reumatoide Arthritis

Een ontstekingsreactie van het gewricht kan het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld bij reumatoïde arthritis. Ook hierdoor wordt de kraakbeenlaag op het botuiteinde dunner of de laag verdwijnt geheel. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Meestal worden beide enkels/voeten aangetast en de kans bestaat dat ook in andere gewrichten arthrose zal ontstaan.

Post-traumatische Arthrose

Arthrose kan ook ontstaan na een andere aandoening, zoals een botbreuk of een bandletsel. Het kraakbeen kan rechtstreeks beschadigd raken, of bijvoorbeeld door een andere manier van bewegen of een andere stand sneller slijten.
Dit heet ‘posttraumatische arthrose’ en kan jaren na die andere aandoening alsnog optreden.

Meer informatie

Als u als patiënt meer informatie wilt, of als u denkt dat uw probleem opgelost kan worden met een van de hier voorgestelde behandelingen, dan kunt u via deze site een consult aanvragen bij Dr. D. Haverkamp of Dr. D.Hoornenborg in de Xpert Clinic te Amsterdam. Wij streven ernaar om u binnen enkele dagen op de polikliniek te mogen verwelkomen. Ook kunt u bij ons terecht indien de wachttijd voor uw ingreep elders te lang is. Binnen de Xpert Clinic streven we ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De wachttijd voor een poliklinische afspraak is kort.