Behandelingen

Opties

Er zal altijd eerst gekeken worden of de klachten niet-chirurgisch behandeld kunnen worden

Medicijnen

Pijnstillers zoals Paracetamol en ontstekingsremmers zoals Ibuprofen die de zwelling verminderen, kunnen bij arthrose verlichting geven.

Gewichtsbeperking

Overgewicht speelt een belangrijke rol bij arthrose van knieën, heupen en enkels. Door overgewicht belast u uw gewrichten meer. Daarom krijgt u het advies af te vallen als u te zwaar bent

Injecties in de enkel

Er zijn ontstekingsremmers, zgn corticosteroïden die arthrose kunnen remmen en de pijn verlichten . Deze injecties worden onder plaatselijke verdoving in het gewricht gegeven. Van andere middelen zoals hyaluronzuur is de effectiviteit niet wetenschappelijk bewezen, dus deze middelen passen wij vooralsnog niet toe,

Fysiotherapie

De eerste stap in de behandeling van slijtage is vaak oefentherapie/fysiotherapie gecombineerd met pijnstilling. Hierbij speelt ook aanpassing van het activiteitenpatroon een rol, zo is het bijvoorbeeld vaak nodig om de sportieve ambities af te zwakken. Hardlopen en voetbal zijn minder geschikt voor mensen met een slijtage in de enkel.

Hulpmiddelen

Men moet er dan vooral naar streven het gewricht zoveel mogelijk te ontlasten en te bewegen. Dit kan door ondermeer gebruik te maken van een goede loophulp aan de tegenovergestelde zijde van de pijnlijke enkel. Ook kan gedacht worden aan orthopedisch schoeisel om de beweging in de enkel te verminderen, dit kan goede resultaten opleveren. Wij werken dan ook samen met orthopedisch instrumentmakers om deze optie te bieden..


Meer informatie

Als u als patiënt meer informatie wilt, of als u denkt dat uw probleem opgelost kan worden met een van de hier voorgestelde behandelingen, dan kunt u via deze site een consult aanvragen bij Dr. D. Haverkamp of Dr. D.Hoornenborg in de Xpert Clinic te Amsterdam. Wij streven ernaar om u binnen enkele dagen op de polikliniek te mogen verwelkomen. Ook kunt u bij ons terecht indien de wachttijd voor uw ingreep elders te lang is. Binnen de Xpert Clinic streven we ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De wachttijd voor een poliklinische afspraak is kort.