Mogelijke complicaties

Complicaties:

Net als bij iedere andere ingreep kunnen ook bij het plaatsen van een enkelprothese complicaties ontstaan:

 • Infectie

  Bij het vervangen van een gewricht door een prothese is een infectie een ernstige complicatie. De kans op een infectie is bij een enkelprothese zelfs hoger dan bij het plaatsen van een heup of knieprothese.(twee tot vier procent!). Een behandeling met antibiotica is meestal succesvol, maar nieuwe operaties kunnen nodig zijn/

 • Thrombose

  Om dit te voorkomen krijgt u tot 6 weken na de ingreep bloedverdunners

 • Nabloeding

  de bloeding zal meestal spontaan stoppen, zeer zeldzaam is een re-operatie nodig.

 • Zenuwletsels

  In het vlak van de incisie loopt een huidzenuw die het gevoel op de voetrug verzorgt, Doordat het verloop van deze zenuw bij iedereen anders is kan het voorkomen dat deze gekneusd of beschadigd raakt. Dit heeft behoudens een veranderd gevoel op de voetrug geen consequenties.

 • Blijvende zwelling

  kan meestal opgelost worden met drukverbanden en lymfedrainage

 • Loslating

  Iedere prothese die geplaatst wordt zal vroeg of laat loslaten,er zijn grote verbeteringen op dat vlak al gerealiseerd en de overlevingsduur van de protheses wordt steeds langer,maar ooit komt iedere prothese los!Het risico op loskomen is hoger bij jonge en zeer actieve patiënten die een zeer hoge belasting op de prothese leggen en bij patiënten met (ernstig) overgewicht. Indien de prothese los komt zal ze meer en meer pijn beginnen veroorzaken en zal een revisieoperatie nodig zijn ofwel wordt een nieuwe prothese geplaatst of wordt de enkel vastgezet,

Wat is?

 • Infectie

  Men spreekt over een infectie als een micro-organisme, virus, prion of parasiet in een levend wezen is binnengedrongen en zich daar vermenigvuldigd heeft (dit hoeft niet schadelijk te zijn). Wanneer het organisme dusdanig veel schade aanricht dat het normaal functioneren van de gastheer is verstoord, spreekt men van ziekte. Het micro-organisme wordt bij een ziekmakende infectie ook wel het pathogeen of de ziekteverwekker genoemd.
  Als de ziektekiemen zich nog niet vermenigvuldigd hebben of als ze door het afweersysteem herkend en verwijderd worden spreekt men niet van een infectie maar van besmetting.

 • Trombose

  Trombose is een aandoening waarbij er in de bloedvaten een bloedstolsel, de zogenaamde trombus, gevormd wordt. Trombose kan ontstaan in slagaderen en aderen.Bekend gevolg van aderlijke trombusvorming na een operatie is: Diep-veneuze trombose. De bloedstolsels kunnen ook losraken van de vaatwand en door het stromende bloed meegevoerd worden tot ze vastlopen in een kleiner bloedvat en deze afsluiten. Zo’n meegevoerd bloedstolsel wordt een embolus genoemd. Een embolie kan de bloedtoevoer naar organen en weefs>els afsluiten en kan leiden tot ernstige schade.
  mijn nieuwe enkel


Meer informatie

Als u als patiënt meer informatie wilt, of als u denkt dat uw probleem opgelost kan worden met een van de hier voorgestelde behandelingen, dan kunt u via deze site een consult aanvragen bij Dr. D. Haverkamp of Dr. D.Hoornenborg in de Xpert Clinic te Amsterdam. Wij streven ernaar om u binnen enkele dagen op de polikliniek te mogen verwelkomen. Ook kunt u bij ons terecht indien de wachttijd voor uw ingreep elders te lang is. Binnen de Xpert Clinic streven we ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De wachttijd voor een poliklinische afspraak is kort.