Op lange termijn


De verwachtingen

Het resultaat op de langere termijn hangt sterk af van verschillende factoren: het herstel van uw voet, uw lichamelijke conditie en hoe uw andere gewrichten eraan toe zijn. Ook is het van belang hoe actief u bent. Bespreek met uw arts wat u mag verwachten in uw persoonlijke situatie. Ook is het van belang te zorgen dat u geen overgewicht heeft. Voor zowel een arthrodese als een prothese kan overgewicht het resultaat nadelig beïnvloeden . Andere beinvloedbare factoren als bijvoorbeeld roken kunnen ook een negatieve invloed hebben op de uitkomst

Lange termijn van een arthrodese

Een klein percentage van de arthodese groeit niet vast in eerste instantie of komt weer los .Een ander aspect van de arthrodese is de overbelasting van de andere gewrichten in de voet. Doordat het enkelgewricht is vastgezet worden de gewrichten in de voorvoet op een andere manier belast. Op de lange termijn kunnen deze gewrichten daardoor eerder beschadigen. Houdt hier zoveel mogelijk rekening mee en informeer bij de arts / fysiotherapeut wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Lange termijn van een prothese

Door de veelvuldig optredende complicaties met de enkelprothesen van de 1ste en de 2de generatie waren de orthopeden zeer terughoudend enkelgewrichten te vervangen en gaf men de voorkeur aan een arthrodese, De eerste enkel-prothesen van wat men noemt de derde generatie, dat zijn de prothesen die bestaan uit drie delen en die worden gefixeerd zonder botcement. werden in 1984 geïntroduceerd., In de eerste jaren daarop volgende werden deze enkelprothesen maar mondjesmaat geplaatst.. Maar zo langzamerhand werden de prothesen, het inbrenginstrumentarium en ook de kennis van de biomechanica van de enkel steeds beter en worden nu enkelprothesen op grotere schaal geplaatst.
In de laatste jaren zijn in veel landen “prothese-registers” in het leven geroepen waar de implantatie en ook de explantatie van orthopedisch implantaten geregistreerd worden, zodat onafhankelijk beoordeling van de resultaten mogelijk is.

Op dit moment blijkt uit de statistiek dat 85% van de geplaatste enkelprothesen na 10 jaar nog functioneert en niet verwijderd of vervangen is.

Zie hiervoor onze pagina met externe bronnen (links)

Meer informatie

Als u als patiënt meer informatie wilt, of als u denkt dat uw probleem opgelost kan worden met een van de hier voorgestelde behandelingen, dan kunt u via deze site een consult aanvragen bij Dr. D. Haverkamp of Dr. D.Hoornenborg in de Xpert Clinic te Amsterdam. Wij streven ernaar om u binnen enkele dagen op de polikliniek te mogen verwelkomen. Ook kunt u bij ons terecht indien de wachttijd voor uw ingreep elders te lang is. Binnen de Xpert Clinic streven we ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De wachttijd voor een poliklinische afspraak is kort.