Revisie van een prothese

Opties

Er zal altijd eerst gekeken worden of de klachten niet-chirurgisch behandeld kunnen worden

Revisie-chirurgie

De levensduur van een enkelprothese is helaas niet oneindig, op den duur kan de protheses los gaan zitten of het kunststof lager kan verslijten. Vaak gaat dat gepaard met botverlies en is in dat geval vaak het vastzetten van de enkel de enige oplossing. Maar is het botverlies niet te ver voortgeschreden en het enkelgewricht niet te instabiel geworden, is een revisie wél degelijk mogelijk.

Relatief simpele revisie

Deze patient had ca 17 jaar geleden een enkelprothese “Salto Talaris” geïmplanteerd gekregen en was daar zeer tevreden over. In die tijd was het gebruikte polyethyleen voor het lager nog niet van de huidige kwaliteit en na 17 jaar intensief gebruik brak het lager. In het polyethyleen lager bevindt zich een kleine metalen marker Hierdoor konden we op de röntgenfoto al vaststellen dat het lager defect was. Dezelfde techniek van uitlijnen als we bij de primaire prothese gebruiken werd toegepast, de talus werd gefreest en pas gemaakt voor het nieuwe implantaat en een Triple-A enkelprothese werd geplaatst met een wat hoger lager. De opperatie is nu bijna 3 jaar geleden gedaan (oktober 2014)en de patient is tevreden met het resultaat.

Complexere Revisie

Deze patiente ontving ca 12 jaar geleden een “Hintegra” enkelprothese. Onder het talus component had zich een cyste ( holle ruimte) ontwikkeld, zodat een standaard prothese onvoldoende houvast zou krijgen. Aan de hand van een CT scan heeft de producent door middel van 3D-printing een vulstuk gemaakt van spongieus Titanium dat botingroei mogelijk maakt. Om de nodige stabiliteit te waarborgen werd een taluscomponent met verlengde steel geproduceert die tot in de calcaneus (hielbeen) reikt. Deze operatie werd in april 2017 uitgevoerd en de patiente komt half-jaarlijks op controle


Meer informatie

Als u als patiënt meer informatie wilt, of als u denkt dat uw probleem opgelost kan worden met een van de hier voorgestelde behandelingen, dan kunt u via deze site een consult aanvragen bij Dr. D. Haverkamp of Dr. D.Hoornenborg in de Xpert Clinic te Amsterdam. Wij streven ernaar om u binnen enkele dagen op de polikliniek te mogen verwelkomen. Ook kunt u bij ons terecht indien de wachttijd voor uw ingreep elders te lang is. Binnen de Xpert Clinic streven we ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De wachttijd voor een poliklinische afspraak is kort.