Veel gestelde vragen

Enkelslijtage, hoe wordt het nog meer genoemd?
Arthrose van de enkel
Enkel arthritis
Osteo arthritis van de enkel
Wat is arthrose?
Arthrose kan omschreven worden als het verminderen en/of verdwijnen van kraakbeen in het gewricht. Verscheiden oorzaken kunnen daartoe leiden: herhaalde verstuikingen, instabiliteit, doorgemaakte breuken, kraakbeenbeschadigingen Op röntgenopnames kunnen we een vernauwing zien van de gewrichtsspleet, een verdichting van het bot en aanmaak van extra botuitgroei (osteofyten)
Wie kan arthrose krijgen? (leeftijd, geslacht, beroep)
Iedereen kan Arthrose krijgen. Vrouwen meer dan mannen, wat waarschijnlijk te maken heeft met de hormooninvloeden. Mensen met (ernstig) overgewicht lopen een groter kan om Arthrose te ontwikkelen. Verder zijn er een aantal (auto-immuun) ziekten zoals reumatoide arthritis, psoriasis, lupus die aanleiding geven tot Arthrose. Een belangrijk oorzaak is een eerder doorgemaakt letsel, zoals botbreuken, herhaalde enkelverstuikingen (sportletstel!) en standsveranderingen van het been
Wat zijn de risicofactoren?
Overgewicht, roken, doorgenaakte botbreuken, herhaald sportletsel zijn risicofactoren terwijl er mogelijk ook een genetische factor is
Wat zijn de oorzaken van arthrose?
De oorzaken zijn op te delen in mechanische en andere oorzaken. Mechanische oorzaken kunnen zijn, een eerder doorgemaakt letsel, zoals botbreuken, herhaalde enkelverstuikingen ( sportletstel!) standsveranderingen van het been en overgewicht. Andere oorzaken kunnen zijn auto-immuun ziekten zoals reumatoide arthritis, psoriasis of lupus. Soms kan er geen oorzaak gevonden worden, we spreken dan van een idiopatische arthrose.
Wat zijn de symptomen van arthrose?
Pijn is het belangrijkste symptoom. Pijn bij beweging en pijn bij starten van beweging. Zwelling van de enkel, bewegingsbeperking en standsverandering. Als de pijn niet meer met gebruikelijke pijnstillers en ontstekingsremmers te stillen is, of wanneer pijn u ’s nachts wakker houdt, is chirurgische behandeling te overwegen.
Hoe wordt de diagnose van arthrose gesteld ?
De diagnose is meestal niet moeilijk te stellen: De klachten, de voorgeschiedenis en lichamelijk onderzoek kunnen de diagnose al aangeven en een gewone Röntgenfoto kan dan deze diagnose al bevestigen. Een MRI-scan, waarop niet alleen de botten maar ook de “weke delen” (kapsel, banden) te zien zijn , is bij de enkel meestal niet nodig. Een CT scan (Computer Tomografie) is soms nodig om de andere gewrichten in de voet, zoals het onderste spronggewricht te beoordelen.
Hoe wordt arthrose behandeld?
Er zal altijd eerst gekeken worden of de klachten niet-chirurgische behandeld kunnen worden. Pijnstillers zoals Paracetamol en onstekingremmers zoals Ibuprofen die de zwelling verminderen kunnen bij Arthrose verlichting geven.Overgewicht speelt een belangrijke rol bij Arthrose van knieën, heupen en enkels. Door overgewicht belast u uw gewrichten meer. Daarom krijgt u het advies af te vallen als u te zwaar bent. Verder zijn injecties in het gewricht, fysiotherapie en loophulpen mogelijkheden Arthrose niet-chirurgisch te behandelen.
Wat gebeurt er bij een arthroscopie?
Arthroscopie betekent letterlijk “kijken in het gewricht”. Echter bij een kijkoperatie gebeurt meer dan alleen maar kijken, het doel van de ingreep is altijd om een probleem te verhelpen. In een vroeg stadium van de arthrose kan schoonmaken van het gewricht, wat een relatief kleine ingreep is, verlichting geven. Met kleine speciale apparatuur kan het afwijkende kraakbeen en eventuele benige uitsteeksels in en rondom het gewricht verwijderd worden.
Hoe moet ik kiezen voor een arthrodese of een prothese?
Dit blijft de moeilijkste beslissing voor zowel u als voor uw orthopedisch chirurg. Over het algemeen zijn jonge actieve patiënten meer gebaat bij een arthrodese en ouderen, reumapatienten of patiënten met meervoudige gewrichtsproblemen meer gebaat bij een prothese. Het is verstandig uw specifieke situatie goed met uw orthopeed te bespreken. Verstandig is een orthopedisch chirurg te raadplegen die beide ingrepen uitvoert.
Hoe lang duurt de ingreep en hoelang duurt de revalidatie na plaatsing van een prothese?
De ingreep zelf duurt ongeveer een uur. Meestal gaat u de volgende dag al weer naar huis. Gemiddeld bent u 3- 6 maanden bezig voor u goed hersteld bent. De eerste 8 weken heeft u nog bescherming om uw enkel. Daarna moet u opnieuw leren lopen en de kracht in uw been optrainen.
Wat mag ik wel en niet met mijn nieuwe enkel?
In principe zijn er geen beperkingen, toch is het niet verstandig om met een enkelprothese zware belasting op te zoeken. Dit kan een nadelige invloed hebben op de lange termijn uitkomst. Hardlopen is bijvoorbeeld geen geschikte sport voor iemand met een enkelprothese.
Hoe lang gaat een enkelprothese mee?
De overleving van een prothese wisselt per patient, gemiddeld functioneert na 10 jaar nog 85% van alle enkelprotheses. Verschillende aspecten kunnen een nadelige invloed hebben op de lange-termijn uitkomst. Hardlopen is bijvoorbeeld geen geschikte sport voor iemand met een enkelprothese.
Als het niet goed gaat met de prothese, wat zijn dan nog de mogelijkheden?
Als een prothese klachten geeft kan dat verschillende oorzaken hebben. Soms is er bijvoorbeeld extra botvorming wat pijn veroorzaakt, dit kan dan middels kijkoperatie verholpen worden. Bij loslating van een enkelprothese kan er gekozen worden voor een nieuwe prothese of voor een arthrodese.
Ik heb nu een arthrodese, is daar nog weer een prothese in te zetten?
Dit kan in sommige gevallen, maar is afhankelijk van de gebruikte techniek van de arthrodese.
Ik heb elders een enkelprothese gekregen en heb opnieuw klachten, wat nu?
Het eerste advies is: niet te lang wachten met een consult aanvragen. Of het vervangen van een bestaande prothese door een nieuwe mogelijk is, is in de eerste plaats afhankelijk van de mate van botverlies en instabiliteit.

Meer informatie

Als u als patiënt meer informatie wilt, of als u denkt dat uw probleem opgelost kan worden met een van de hier voorgestelde behandelingen, dan kunt u via deze site een consult aanvragen bij Dr. D. Haverkamp of Dr. D.Hoornenborg in de Xpert Clinic te Amsterdam. Wij streven ernaar om u binnen enkele dagen op de polikliniek te mogen verwelkomen. Ook kunt u bij ons terecht indien de wachttijd voor uw ingreep elders te lang is. Binnen de Xpert Clinic streven we ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De wachttijd voor een poliklinische afspraak is kort.