Welke enkelprothese

Opties

Er zal altijd eerst gekeken worden of de klachten niet-chirurgisch behandeld kunnen worden

Welke enkelprothese


Er zijn op dit moment een 6-tal verschillende enkelprothesen op de markt. Er is enige mate van overeenstemming over de voorwaarden waaraan een moderne, mogelijk succesvolle enkelprothese zou moeten voldoen.
  • Drie delige prothese: een tibia component, een talus component met daartussen een vrij beweging kunststof lager
  • Cementloze plaatsing van de componenten
  • Zo min mogelijk bot verwijderen om toekomstige alternatieven mogelijk te maken

De moderne enkelprothese

De enkelprothese bestaat uit drie delen: Een tibia component die in de tibia (scheenbeen) een talus component die in de talus (sprongbeen) wordt geplaats. Beide componenten zijn gemaakt van een chromium-cobalt legering, een materiaal dat sinds de 50-er jaren gebruik is voor heup- en knieprothese, Het materiaal wordt goed verdragen door het lichaam en heeft een grote sterkte en grote mate van slijtvastheid., Tussen beide metalen delen bevindt zich een kunststof (polyethyleen) lager dan vrij tussen de componenten kan bewegen. De hier afgebeelde Triple-A© -prothese heeft als bijzonderheid dat de metalen delen voorzien zijn van een Titanium-nitride keramische coating voor optimale wrijvingsarme beweging. Daar waar deze componenten contact maken met bot zijn ze voorzien van een poreuze structuur van zuiver Titanium met daarop een bio-keramiek voor snelle en hechte ingroei van het bot.

Door de drie-dimensionale beweging die nodig zijn voor een normale beweging van de enkel te splitsen ontstaat een prothese die alle bewegingen toelaat maar waarbij ook de nodige stabiliteit gewaarborgd wordt.Deze prothese laat een 15 graden beweging naar boven, 35 graden naar beneden en een onbeperkte draaïing toe.

Waarom kozen wij voor de Triple A®-prothese?

De Alpha enkelprothese is ontwikkeld door een Oostenrijks-, Duits-, Nederlands ontwikkelings-team dat zich baseerde op ervaringen van andere type prothesen met als belangrijkste kenmerken.

  • Het bot van de talus (sprongbeen) wordt niet gezaagd, maar gefreesd, zodat een preciezere passing wordt bereikt zonder al te veel bot te verwijderen
  • Hiermee wordt de kans op een succesvolle toekomstige revisie of indien noodzakelijk een arthrodese vergroot.
  • De voor-achterwaartse beweging tussen het tibia component en het polyethyleen wordt enigszins beperkt, waardoor de meeste beweging ( articulatie) plaatsvindt tussen lager en talus (sprongbeen) . Dit verminderd de kans op slijtage van het polyethyleen.
  • De uitlijning van de prothese tijdens de operatie geschiedt niet, zoals bij veel ontwerpen, alleen op het onderbeen, maar over het gehele been, inclusief het bovenbeen en de heupkop. Dit maakt een exacte plaatsing mogelijk, maar hierdoor kan de prothese soms ook geplaatst worden bij patienten met standsafwijkingen of vervormde onderbenen.

U kunt de operatietechniek hier bekijken :


Meer informatie

Als u als patiënt meer informatie wilt, of als u denkt dat uw probleem opgelost kan worden met een van de hier voorgestelde behandelingen. dan kunt u via deze site een consult aanvragen bij Dr. D. Haverkamp of Dr. D.Hoornenborg in het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam. Wij streven ernaar om u binnen enkele dagen op de polikliniek te mogen verwelkomen. Ook kunt u bij ons terecht indien de wachttijd voor uw ingreep elders te lang is. Binnen het Slotervaartziekenhuis streven we ernaar om de wachttijden zo kort mogelijk te houden. De wachttijd voor een poliklinische afspraak is kort.